6 min læsning

Kommunerne i skyen

Featured Image

Jeg bliver nervøs på kommunernes vegne. I maj blev byen Baltimore angrebet af hackere, der udnyttede huller i forældede versioner af Microsoft software og systemer. Angrebet lagde stort set samtlige systemer ned og tvang byen til at finde pen og papir frem i flere uger efter. Flere amerikanske byer er blevet ramt af lignende angreb - og det samme kunne nemt ske her i Danmark. Alligevel holder mange kommuner fast i deres on-prem server-løsninger, men spørgsmålet er, om det ikke er tid til at flytte dem op i clouden?  

Det globale IT-analyse- og konsulentfirma, Gartner, estimerer, at 75 pct. af alle databaser vil være på en cloud platform i 2023. De melder ligeledes, at alle de største leverandører fokuserer al udvikling på deres cloud-løsninger. Det er altså her, at den nyeste teknologi til at afværge hackerangreb bliver implementeret.  

Afværg et angreb i morgen – Skift til cloud i dag 

Der er mange grelle eksempler rundt omkring i kommunerne. Tudsegamle udgaver af serversoftware, der ikke længere opdateres eller understøttes af Microsoft. Manglende opdateringer af systemerne, der lapper sikkerhedshuller. Og det er på steder, hvor kommunens allermest følsomme data opbevares. Den manglende IT-sikkerhed i danske virksomheder betyder, at flere politikere i Folketinget har meldt ud, at ny lovgivning kan komme på tale. Samme lovgivning vil uden tvivl kunne komme på tale i den offentlige sektor. I jeres kommune skal I derfor kunne svare på følgende spørgsmål:  

  1. Hvor mange ikke-inviterede gæster har forsøgt at komme ind på jeres servere den seneste måned?  
  2. Hvor kommer de fra?  
  3. Hvornår har vi sidst opdateret vores servere?  

Læs også: Power BI-kommuner vinder med data

For at undgå datalæk er det vigtigt med en proaktiv tilgang til beskyttelse af sine data. Der skal være styr på monitorering, logning og brugerstyring. Microsoft har lavet denne video, der viser mulighederne i Azures Security Center. Selvom man ikke bruger Microsofts platform giver den god inspiration til en proaktiv databeskyttelse.  

 

Kommunerne kan høste flere gevinster  

Der er mange argumenter for, at din kommune skal flytte sine data op i clouden. Stort set alle kommuner vil kunne spare penge eller forbedre performance ved at anvende cloud-servere, hvor man kan skrue op og ned for kapaciteten efter behov. Nye teknologier som AI og IoT bliver udviklet cloud-first hos Microsoft og deres konkurrenter.  

Kommuner er en kompleks IT-mæssig størrelse. Der er et væld af kildesystemer, servere og data, der skal ligge de rette steder og nå de rette modtagere. Mængden af kommunale data kommer til at vokse, og kravene til sikkerhed ligeså. Hvis det skal håndteres bedst muligt, kræver det en moderne dataplatform, hvor sikkerhed, teknologi og infrastruktur er i top. De kommuner, der vil fremtidssikre deres data, skal lægge en plan for at migrere deres systemer over til en cloud-infrastruktur. Du kan hente råd til en moderne dataplatform, se video eller hente vores guide her: Den moderne dataplatform

Vil du høre nærmere, om hvordan I kan fremtidssikre jeres datainfrastruktur? Skriv til mig på frni@inspari.dkInspari kommer også til Kommunaløkonomisk Forum 2020, hvor du er velkommen til at komme forbi til at høre nærmere om vores løsninger til kommuner.  

Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål til blogindlægget eller andet omkring data og kommuner, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.

Øvrige relevante links: 


Referencer i blogindlægget:

Link: https://www.nytimes.com/2019/05/25/us/nsa-hacking-tool-baltimore.html 

Reference til 75 pctGartner: The Future of the DBMS Market Is CloudDonald Feinberg, Merv Adrian and Adam Ronthal (G00347472) 

Link: https://www.dr.dk/nyheder/indland/dansk-it-sikkerhed-er-hullet-som-en-si-forskere-anbefaler-aendre-loven#!/