4 min læsning

Qlik: Fra front-end til dataplatform

Featured Image

Markedet for front-end-tools er for alvor i forandring i øjeblikket. Fra nye spillere, som kommer med en ny indgangsvinkel til datavisualisering, til opkøb af store, etablerede spillere kombineret med en forventning i markedet om, at ethvert data-værktøj skal være nemt og tilgængeligt for alle – også for brugere uden det helt store datakendskab eller analytiske kundskaber. Så hvordan står Qlik i markedet? 

Qlik har i mange år stået som et visionært, stærkt og brugervenligt front-end-tool, men konkurrenterne bliver flere, og de er dygtige. Jeg havde derfor store forventninger før årets Qonnections 2019, hvor Qlik-kunder, partnere og dataentusiaster hvert år samles til den årlige konference og får større indsigt i Qliks produktstrategi, roadmap og selvfølgelig også præsentationer af hvilke produkter, funktions og features, der lige er frigivet eller bliver det inden længe. Alt sammen med det formål at hjælpe deltagerne til at udnytte data bedre til at innovere og transformere deres organisationer. Og mine forventninger blev heldigvis indfriet!

Opkøb styrker Qlik som dataplatform

Under temaet "Lead with Data" ønsker Qlik at understøtte deres kunders forretnings- og data & analytics-strategi. Samtidig vil Qlik have en langt større rolle i organisationers og virksomheders arbejde med data for at udnytte det fulde potentiale i al den data, der omkredser dem. Qlik har først med QlikView og i de senere år med Qlik Sense været et stærkt front-end-produkt, hvor brugerne har fantastiske muligheder for at træffe bedre beslutninger baseret på indsigt i data ved hjælp af stærke datavisualiseringer og intuitive dashboards målrettet brugerne. Der er ingen tvivl om, at Qlik vil blive ved med at levere et stærkt front-end-tool, specielt efter det vi har set på konferencen i år, men det er ikke længere nok!

For at opnå det fulde potentiale i brugen af virksomhedernes data skal det være endnu lettere at arbejde med data, i særdeleshed inden for databearbejdning (data preparation) af rådata/kildedata (struktureret og u-struktereret). Det skal ligeledes være lettere at finde, forstå og få indsigt i de tilgængelige kildedata, inden man begynder at anvende disse data i analyser, datavisualiseringer og dashboards. Qliks fokus i informationsflowet er ikke på de data, der skal igennem en mere struktureret og governed proces, og som fx skal over i et Enterprise Data Warehouse, men på alt det andet data, som også kan give masser af værdi i kombination med det strukturerede data fra data warehouse. Målet er selvfølgelig at gøre vejen fra kildedata til indsigt og værdi så kort og hurtig som muligt for analytikere og beslutningstagere, og samtidig gøre dataarbejdet tilgængeligt for langt flere brugere. Alt dette kommer Qliks to nyopkøbte produkter, Attunity og Qlik Data Catalyst, til at understøtte, så databearbejdningsprocessen bliver væsentligt lettere. 

Lettere databearbejdning med Attunity

Opkøbet af Attunity blev godkendt kun én uge før Qonnections. Derfor var det ventet med spænding fra alle deltagerne at se produktet for første gang i Qlik-regi. Attunity bliver kaldt “Prep for the Lake” og bliver Qliks helt nye motor til at hente data fra bl.a. data lakes. Udover at Attunity gør databearbejdningsarbejdet meget lettere, hvor hele interfacet foregår i et let forståeligt grafisk interface uden at skulle skrive en enkelt linje kode, så muliggør Attunity også, at der kan foretages realtime data streaming. Attunity er ikke så udbredt i Danmark, men Attunity er en velfunderet virksomhed, som har været på markedet i en del år, hvilket deres kundebase på over 2000 virksomheder også viser. 

Bedre datakvalitet- og kendskab med Qlik Data Catalyst 

Qlik har altid, og i særdeleshed med Qlik Sense, leveret et stærkt Self Service front-end-tool, hvor forretningsbrugeren selv kan arbejde med data uden større it-kundskaber. En væsentlig forudsætning for dette er dog, at brugeren har domæne og datakendskab. Sidstnævnte kan være noget af en udfordring, og brugerne kan bruge forholdsvis meget tid på at finde ud af, hvor man kan finde det nødvendige data, hvad det indeholder, i hvilken kvalitet det befinder sig i osv., inden det egentlige arbejde kan påbegyndes med at finde historier i data. Qliks svar på at hjælpe brugeren med datakendskabet er deres nye produkt Qlik Data Catalyst (tidligere Podium Data). 

Qlik Data Catalyst er et datakatalog-værktøj, der skal understøtte et ensartet billede af data. Qlik kalder det selv “Prep for the Dataset”. Det er derfor sammen med Attunity grundlaget for den dataplatform, som Qlik er ved at udvide deres produktportefølje med. Qlik Data Catalyst profilerer automatisk og dokumenterer det eksakte indhold, struktur og kvaliteten af dine virksomhedsdata, hvilket synliggøres på en datamarkedsplads. Brugerne tilgår datamarkedspladsen for at finde, forstå og arbejde med markedspladsens data og kan på den måde “gå på indkøb” i deres data, hvor man lægger forskellige datasæt i kurven - ligesom fra online shopping - og man sammensætter så sine data og generer sin app ud herfra.

Både Attuinty og Data Catalyst brillerer desuden ved det ikke kun kan anvendes på Qlik-data og Qlik-teknologier, men kan anvendes i samspil med andre datateknologier, såsom Microsoft og Tableau, så Qlik også bevæger sig væk fra være et proprietærværktøj, der kun kan arbejde sammen med andre Qlik-produkter.

Qlik styrket som SaaS-produkt med multi-cloud-strategi

Et andet væsentligt element i Qliks strategi er anvendelsen af Cloud, både i form af understøttelse af muligheder for op- og nedskalering af ressourcer i form af lagerplads og computerkraft, men vigtigst af alt, at understøtte Qlik som et SaaS-produkt (Software-as-a-Service), hvor organisationer ikke i samme grad som før skal forholde sig til drift og vedligeholdelse af deres softwareinvesteringer. Qlik har derfor i dag en multi-cloud løsning, så man kan implementere Qlik i en cloud, der enten er administreret af kunden eller af Qlik. I det tilfælde, hvor kunden selv administrerer Qlik i cloud’en (public eller private), vil det være via et Kubernetes cluster. Med Kubernetes understøttes alle de større cloud-leverandører såsom Azure, AWS og Google Cloud, og Qlik vil derfor kunne matche den cloudleverandør, som kunden er mest til.

Qlik som solid dataplatform

Med disse produkter og denne strategi er det tydeligt, at Qlik er ved at etablere sig som en solid dataplatform, der skal gøre det endnu lettere at arbejde med data, som til sidst kan ramme brugerne i brugervenligt og intuitivt front-end som Qlik Sense, så datapotentialet i virksomheden udnyttes. En dataplatform, der kan gribe alle former for data og katalogisere det, så viden om datagrundlaget øges, og efterfølgende gøre det let at arbejde videre med i analyser, visualiseringer og dashboards, så beslutningsgrundlaget er tilstede, og at der kommer værdi ud af data. Alt sammen ved brug af Cloud. Det er helt sikkert et rigtigt skridt af Qlik at udvide produktporteføljen fra det mere rene front-end til en softwarevirksomhed, som leverer en moderne dataplatform, og jeg ser meget frem til at se den videre udvikling og anvendelsen af Qliks dataplatform hos vores danske kunder.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål eller tænker, at tiden er inde til et uforpligtende kald eller møde, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller +45 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.

Relevante links