3 min læsning

3 takeaways fra Gartner

Featured Image

Gartner Group afholdte i november 2019 sit årlige Data & Analytics Summit i Frankfurt. Det er her, Gartner giver deres bud på, hvor markedet bevæger sig hen, og hvilke tendenser vi skal holde øje med. Konferencens formål og budskab var, at data skulle hjælpe med at skabe klarhed i en verden af tvetydighed. Her er kort og godt de ting konklusioner, der stod klarest for mig efter konferencen.

Augmentationen kommer

Både klassiske datahåndteringsopgaver og de brugervendte front-end-opgaver vil se mere og mere augmentation i de redskaber, der bliver arbejdet med. Og hvad det betyder det egentlig? Kogt helt ned, så betyder det, at man vil indarbejde intelligens, så værktøjerne i endnu højere grad foreslår grafer og dashboards for dig. De førende værktøjer arbejder allerede med dette, og Power BI har i løbet af det sidste år introduceret graferne Decomposition Tree og Key Influencers, der leder efter sammenhænge i data igennem en underliggende AI-algoritme. Samme tendenser ser vi hos Qlik og Tableau. Den udvikling vil uden tvivl have stor indflydelse på self-service BI mulighederne fremadrettet. Når man snakker augmentation i datahåndteringen er det eksempler som automatisk identificering af nøgler eller optimering af server performance. Her kommer augmentation-indflydelsen også til at være stor. Gartner estimerer, at augmentation og automatisering vil reducere antallet af manuelle datahåndteringsopgaver med 45 pct. inden 2022. For at gøre det endnu mere avanceret, så vurderer Gartner også, at augmentationen vil fungere sammen med NLP-teknologi. Det vil dermed blive muligt, at sende mere komplicerede spørgsmål og forespørgsler til sine data i et naturligt sprog igennem både skrift og tale. Det vil åbne udbredelsen af data op igennem øget brugervenlighed og lettere adgang til indsigter.

Cloud, cloud, cloud

Gartner vurderer, at 75 pct. af alle databaser vil være på en cloud-server i 2023. På oplægget ”The Future of Data Infrastructure in Digital Enterprise” var svaret meget klart: Fremtiden er cloud. Mængden af data kommer til at stige blandet andet igennem IoT, og hastigheden, hvorved data skal omsættes til handling, bliver mindre. Det stiller krav til skalerbarhed og fart. Clouden er stedet, hvor man kan møde de krav. Det skyldes blandt andet, at alle de de største databaser-firmaer oprererer med en cloud-first tilgang, når det kommer til udvikling. En af konsekvenserne, som Gartner selv tager, er at kollapse deres to Magic Quadrants på Operational DBMS og Data Management Solutions for Analytics til en enkelt Magic Quadrant. Det skyldes blandt andet en konsolidering i markedet omkring de største firmaer, hvor 75 pct. ligger i begge leader-quadrants. Skal man i gang med at omstille sin forretning til en moderne dataplatform i clouden, så anbefaler Gartner, at man starter med en overordnet data management strategi, og frigør ressourcer til den nødvendige omstilling.

Kommercielle AI-udbyder vil overhale open-source

Vi starter med endnu en Gartner vurdering: I 2022 vil 75 pct. af alle slut-løsninger med AI-teknologi være baseret på en kommerciel platform. Det skyldes især en stigende markedsandel til de store hyperscale cloud-udbydere i Amazon, Google og Microsoft, der alle forventes at nå en andel på over 20 pct. af AI-markedet i 2022. Gartner bruger iTunes og Spotify som eksempler på, hvordan man fremadrettet vil kunne ”shoppe” algoritmer, trænede modeller og compute hos algortime-udbyderne. Dermed vil AI blive gjort lettere tilgængelig og mere udbredt. Det vil skabe en stor opgave for de personer, der skal oversætte algoritmerne til forretningsværdi. Der vil nemlig ofte være et dilemma imellem algoritmer med høj præcision og gennemsigtighed. Gartners anbefaling: Start simpelt, og byg på derfra. 

Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål eller tænker, at tiden er inde til et uforpligtende kald eller møde, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.

Relevante links til dig, der overvejer cloud

Test din virksomheds datadrive lige her: Mål dit datadrive 

Inspiration til den moderne dataplatform: Guide, video og gode råd 


Referencer i blogindlæg

  • Machine Learning Explainable: Unravelling the Mysteries of the Black Boxes
  • Svetlana Sicular
  • Top Technology Trends in Data and Analytics That Will Change Your Business
  • Donald Feinberg and Gareth Herschel
  • The Future of the DBMS Market Is Cloud
  • (Donald Feinberg, Merv Adrian and Adam Ronthal (G00347472)