3 min læsning

Læs og forstå big data

Featured Image

Organisationer, der er datadrevne, performer bedre! Det viser flere undersøgelser tydeligt. For hvis du er skarp på at bruge dine data, har du en markant fordel i forhold til dine konkurrenter – og jo bedre resultater vil din virksomhed opnå. Og der er ingen tvivl om, at færdigheder inden for data kun vil blive vigtigere for at opnå succes for virksomheder i fremtiden. Men mere data er ikke svaret i sig selv.

Desværre gør det dig ikke til nogen ekspert i data, blot fordi du har masser af den. Har du ikke de rette folk til at bearbejde data, vil du ikke kunne uddrage den potentielle viden og information, der ligger gemt. Det anerkendte analyseinstitut Gartner Analytics har tidligere introduceret begrebet data literacy. Løst oversat betyder det ”datafærdighed” og fokuserer på de kompetencer, du skal besidde for at kunne læse, forstå, tolke og kommunikere data.

For lige som vi lærer at læse og senere fortolke og forholde os kritisk til en tekst og kilder, skal vi være bedre til at læse og tolke data, tænke analytisk og forholde os kritisk til data. Vi skal vide, hvad god og dårlig data er.

Fire steps den datadrevne organisation 
Det lyder helt sikkert lettere sagt end gjort, for hvordan bliver man lige knivskarp på at skære sig igennem data og udlede alle de vigtige og rigtige svar? Du skal have styr på følgende fire steps, hvis din organisation skal blive datadrevet. 

1 / Få udfyldt de rigtige roller
Ført og fremmest skal I have de rigtige roller dækket ind til at arbejde med data i jeres virksomhed. Som organisation bør I derfor fokusere på at sammensætte de rette teams af eksempelvis analytikere og data scientists, så I er dækket ind på tværs af hele paletten. Og har I ikke de rigtige roller besat, må I ud og rekruttere eller købe eksterne ressourcer ind efter behov. Gør det hellere i dag end i morgen - fordi folk, der besidder disse kompetencer, er glohede i dagens marked. 

2 / Uddan medarbejderne - rigtigt
Mange virksomheder begår den fejl, at de kun træner deres medarbejdere i at bruge et givent værktøj. Det gør, at de lærer alt om værktøjet, fx Power BI, men det giver dem ikke en dybere forståelse for data. Og når noget så ikke passer til værktøjet, kan der opstå komplikationer. Dét at lære folk at arbejde med data er meget mere end blot at bruge en række værktøjer. Derfor kan I med fordel supplere den værktøjsspecifikke undervisning af medarbejdere med mere basale ting så som at kunne læse og forstå data generelt. Med de rette datafærdigheder bliver det nemmere at bruge flere forskellige værktøjer – alt efter hvordan de passer ind på den givne situation.

3 / Sørg for at have ordentlige data
For at I som organisation kan blive bedre til at læse og forstå data, er det en forudsætning, at I har en platform med pæne og strukturerede data. Som superbruger skal man kunne finde rundt i data, og her handler det meget om, at I har rammerne til at eksekvere. Er I i tvivl, så lad jeres dygtigste dataknusere tage stilling til, om der er eventuelle mangler.

4 / Ha' styr på strategi og formål
Det er vigtigt, at du også ved, hvad du vil med dine data. Spørg dig selv, hvad du søger med din business case, og hvordan du vil lave værdiskabende resultater. Start med at spørge dig selv hvorfor? Hvorfor gør vi det, vi gør? Hvor vil vi hen? Og har vi en klar strategi for, hvor vi gerne vil hen med vores ressourcer?

Lav et roadmap, der viser, hvordan I går fra at være ikke-datadreven til data-dreven. Det er selvsagt ikke noget, der sker på en måned, men over længere tid. Derudover er det vigtigt, at I får kommunikeret denne strategi – især til jeres nøglepersoner og dem, der skal drive casen. Det er også data literacy, at folk ved, hvad deres formål er i deres roller. For hvis ikke de kan se formålet, bliver det også svært for dem at se outputtet af deres indsats.

Er du klar til at sætte fokus på data literacy?
Stadig i tvivl om, hvor vigtigt det er at udvide jeres datafærdigheder? Så kig på nogle af de virksomheder, der har mest succes i disse år, fx Amazon og Netflix. De er datadrevne til fingerspidserne og har ansatte med de rette færdigheder. Alt er bundet sammen af en velfungerende platform, der understøtter deres strategi og giver de ansatte et formål. Og déri har du svaret.

Inspari kan hjælpe dig
Hvis du har spørgsmål eller tænker, at tiden er inde til et uforpligtende kald eller møde, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller +45 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.

Læs om vores kursus i datavisualisering her