6 min læsning

Sådan slår vi Frankrig

Featured Image

Danmark møder Frankrig ved den sidste – og afgørende – kamp i gruppespillet ved VM i Rusland. Fodboldeksperter, fodboldfans og det danske landshold er derfor godt i gang med optakten til kampen – og det er vi selvfølgelig også her i Inspari. Frankrig er med sejre i deres to første gruppekampe favoritter mod Danmark, så hvordan kan Danmark knække koden og besejre Frankrig?

Show me the numbers

En måde at finde svaret er selvfølgelig at se en masse fodboldkampe med Frankrig og derved forsøge at analysere deres styrker og svagheder. En anden måde er at lade data gøre arbejdet for os. I løbet af topfodboldkampe bliver der nemlig registreret masser af data, som kan fortælle os en hel masse om måden et fodboldhold spiller på.

Jeg vil derfor ved hjælp af Power BI og data fra de fire første kampe i Danmarks VM-gruppe forsøge at få indblik i, hvordan Frankrig spiller, og hvad Danmark skal være særligt opmærksomme på. 

Generel statistik

Vi starter vores dataanalyse af Frankrig med at se på noget generel statistik på Danmarks og Frankrigs to første kampe ved dette VM. Dette gør vi for at danne os et overblik over de to hold og lede efter tendenser, hvor Frankrig er markant anderledes end Danmark.

vm_1

(Klik her for stort billede)

Ved et hurtigt kig på ovenstående dashboard ser vi nogle interessante forskelle på de to hold.

Først og fremmest kan vi se, at Frankrig både har flere afleveringer og gennemsnitligt er mere i boldbesiddelse end Danmark. Dataen for Frankrig viser os yderligere, at Poul Pogba er den spiller med flest afleveringer, og at Frankrig både har flere korte og lange afleveringer og også genererer flere gennembrudsbolde. Deruder kan vi se, at Frankrig har flere skud på mål end Danmark, og at specielt Antoine Griezmann kommer frem til mange afslutninger. Slutteligt kan vi se, at over 80% af Frankrigs spilområder er i hhv. højre eller venstre side.

Denne data vil vi gerne bruge til at finde Frankrigs styrker og svagheder, så vi kan forberede os på kampen mod dem. Vi fokuserer derfor på:

  • Frankrigs afleveringer
  • Frankrigs afslutninger
  • Hvor på banen Frankrig oftest taber bolden

Frankrigs afleveringer

Frankrig har i deres to første kampe haft 932 afleveringer med en gennemsnitlig successrate på 81%. Men denne data fortæller os kun, hvor mange afleveringer de har, og hvor mange af disse der rammer en medspiller. Hvis denne data skal give os værdi, bliver vi derfor også nødt til at se på, hvilke spillere der er mest i boldbesiddelse, hvor mange afleveringer de har, og hvor gode de er til at ramme en medspiller.

Ved at visualisere denne data i en tabel med databars (visualiseringstype) og i et scatterplot diagram(visualiseringstype), får vi et langt bedre billede af, hvilke spillere der er mest i boldbesiddelse, hvor ofte de spiller bolden videre, og hvor gode de er til at omsætte deres afleveringer til successfulde afleveringer (successrate).

vm2

I tabellen ovenfor ser vi på, hvor mange gange en spiller er i boldbesiddelse (vist i databaren), og hvor stor en procentdel af deres boldbesiddelser der resulterer i en aflevering (% Touches / pass). Hvis jeg for eksempel får bolden 40 gange i løbet af en fodboldkamp og spiller bolden videre 20 gange, så har jeg en touches / pass (eller berøringer pr. Aflevering) på 50%.

Vi ser derfor et tydeligt billede af, at specielt fem spillere har været meget i boldbesiddelse, og vi (Danmark) ved derfor, hvilke spillere vi skal være opmærksomme på. Samtidig kan vi se, at selvom en spiller som Hernández har haft bolden 136 gange i løbet af Frankrigs to første kampe, så resulterer under halvdelen af hans boldbesiddelser i en aflevering. Dette kan f.eks. skyldes at han mister den, får frispark, afslutter på mål m.v. – alt sammen noget der senere hen kan analyseres mere på.

vm3

I Scatterplotdiagrammet får vi et overblik over, hvilke spillere der har flest afleveringer, og hvor høj deres successrate er. Jeg har holdt det simpelt og kun medtaget spillere med over 50 afleveringer. Her er der fire spillere – med Pogba i spidsen - der markerer sig med over 100 afleveringer, og vi må derfor formode, at Frankrigs spil centrerer sig omkring disse spillere.  Dette giver os dog kun information om spillernes antal af afleveringer og ikke, hvor på banen de afleverer bolden, så lad os gøre det lidt federe og plotte Frankrigs afleveringer fra kampen mod Australien ind på en fodboldbane.

vm4

Her får vi et tydeligt billede af, at Frankrig har en overvægt af pasninger langs deres kanter, og det kan derfor være interessant at filtrere vores diagram, så vi kun ser på Frankrigs to backs (Pavard og Hernández) for at få information om, hvor på banen de er mest aktive. Denne viden kan vi efterfølgende bruge til at forsøge at lukke ned for Frankrig i bestemte områder.

vm5

Vi kan selvfølgelig også filtrere på vores tre centrale midtbanespillere og derved få indsigt i, hvor bevægelige de er på banen. Denne filtrering fortæller os, at Kanté bevæger sig på hele banen, at Pogba primært bevæger sig centralt og i venstre side, og at Tolisso, når han kommer op på modstanderens banehalvdel, bevæger sig i hele banens bredde.

vm6

Frankrigs afslutninger

I Frankrigs to første kampe ved dette VM har de haft 24 afslutninger på mål med ni af disse inden for målrammen. Til sammenligning har Danmark haft 19 afslutninger og syv inden for målrammen.

vm7

Når vi visualiserer Frankrigs afslutninger i et barchart, kan vi se Antoine Griezmann er klart mest afsluttende spiller med 7 afslutninger og fire inden for målrammen. Dernæst følger Hernández med fire afslutninger, Mbappé med tre afslutninger, efterfulgt af Giroud og Pogba der begge har to afslutninger.

Hvis vi plotter disse data ind på en halv bane, ser vi, at Frankrig afslutter fra stort set alle vinkler, men med et klart overtal i deres venstre angrebsside.  Dette kan f.eks. skyldes, at Griezmann er venstrebenet (og derfor oftest vil trække bolden til venstre for en forsvarsspiller), og at Hernández spiller venstre back.

vm8

Ved at markere de mest afsluttende spillere får vi et tydeligere billede af, hvor de afslutter fra.
Som forventet ser vi en overvægt af afslutninger fra Griezmann og Hernández i venstre side, mens Mbappé primært afslutter fra højre eller centralt.

vm9

Med denne viden kan Danmark derfor forberede sig på flest angreb i vores højre side (Frankrigs venstre) og samtidig forsøge at holde Griezmann fra afslutninger og Hernández fra at komme med frem og få bolden i feltet.

Hvor mister Frankrig bolden?

Interessant er det også at se på, hvor Frankrig mister bolden. Igen tager vi udgangspunkt i deres kamp mod Australien, og plotter dataen ind på en fodboldbane.

vm10

Ikke overraskende har Frankrig flest boldtab på Australiens halvdel, da det er her Australien presser bolden mest. Samtidig ser vi dog, at de bolde, Frankrig taber på egen banehalvdel, er grupperet centralt på banen og langs de to kanter. Danmark kan derfor indstille sig på at presse ekstra hårdt i disse områder for at jagte muligheden for omstillinger.

Hvad har data så vist?

Ved at bruge data fra tidligere fodboldkampe har vi fået en indsigt i, hvordan Frankrig spiller, hvor de oftest taber bolden, hvilke spillere vi skal være opmærksomme på, og hvilke spillere vi skal holde uden for skudafstand.

Selvom ovenstående blot er en simpel analyse af Frankrig og mange andre parametre også spiller ind i udfaldet af en fodboldkamp, så viser det os i ihvertfald en ting: Data er fedt!

Kom så, Danmark – og rigtig god kamp til alle!

Kan vi hjælpe dig?
Hvis du har spørgsmål eller tænker, at tiden er inde til et uforpligtende kald eller møde, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller +45 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.

Lav din egen analyse!
Vil du i gang med Power BI kan du læse mere her, og du kan læse mere om vores Power BI kursus her.