3 min læsning

Tableau 10.5 - Hyper, Maestro og Extensions API

Featured Image

Sjældent har jeg glædet mig så meget til en ny version af et BI-værktøj, som jeg glæder mig til Tableau 10.5. Udover at punktere fire data-myter (https://info.inspari.com/da/blog/tc17) gav Tableau i keynoten på TC17 også en lækker smagsprøve på de nyeste funktioner i den kommende version 10.5 og ikke mindst en fed rundtur i det ellers så hemmelige projekt med kodenavnet Maestro. Under overskrifterne: Data Engine, Data Prep og Extensions fik vi en højenergi tur rundt i nyhederne. Og vi blev ikke skuffede!  Når Tableau 10.5 lander, går Tableau for alvor fra at være et stærkt BI-værktøj til at blive en moderne BI platform. Med Hyper som den lynhurtige in-memory motor, Maestro som data prep og muligheden for integration til forskellige API’er bliver Tableau en særdeles helstøbt en af slagsen. 

Data Engine – Hyper
I marts 2016 annoncerede Tableau at have opkøbt det tyske firma HyPer, som havde udviklet et hurtigt ”In-memory” databasesystem. Formålet var at understøtte den moderne BI-platform, som i dag typisk betyder større datamængder, mere komplicerede udregninger og hurtigere responstid. I Tableau 10.5 bliver den velkendte TDE (Tableau data extract) derfor erstattet af Hyper. Det betyder, at når du som bruger i Tableau arbejder med data extracts i dekstop eller serveren, vil du ved større datamængder og komplicerede dashboads mærke en markant forbedring i responstiden på dashboardet end tidligere. Og ingen siger nej tak til en hurtigere motor, vel?

Data Prep – Project Maestro
Vi har snakket om det længe og rigtig mange Tableau-entusiaster på forskellige niveauer har været en del af beta-programmet. Tableau har altid haft stort fokus på visualisering af data, hvilket har skabt en akilleshæl, når kvaliteten af datakilden var knap så høj som ønsket, eller hvis du skal lave mere komplekse data-sammensætninger. Med det nye Project Maestro får du et værktøj, der gennem drag-and-drop muligheder, som du kender det fra Tableau Desktop, giver dig mulighed for at sammensætte, rense og ændre din datamodel og derefter eksportere den direkte ind i Tableau. Project Maestro fungerer som et workflow, hvor transformation af datamodellen kan følges og vise konsekvenser af dit valg. Af andre funktioner kunne jeg også nævne joins, unions og andre muligheder for at berige datamodellen med andre datakilder. Nok er Maestro ikke et komplet ETL-værktøj, men hvis du lige nu ærgrer dig over at gå glip af indsigt, fordi du ikke lige har kompetencerne til at klargøre dine data lige nu i et andet værktøj, så bliver du glad. Helt ned i maven! Maestro bliver sandsynligvis et tilkøb. Og husk, hvis du kan Tableau, så kan du også Maestro, fordi formelsproget er det samme!

Extensions API
En anden vigtig nye funktion i Tableau 10.5 er muligheden for at benytte extensions i Tableau dashboards. Det betyder, at du som udvikler kan lave integrationer med andre applikationer eller systemer i dashboards. Når du tilkobler API’er i dine visualiseringer, udvikler dit dashboard sig til en app med de nødvendige funktioner, som giver brugerne indsigt og dermed mulighed for at træffe en beslutning. Et af eksemplerne fra TC17 var et dashboard, der viste lagerbeholdning. Ved at integrere en extension til lageret var det muligt at opdatere lagerbeholdningen, og på den måde blev det til en applikation til personer, der arbejdede med lagerstyring. Smart!

Nysgerrig efter mere Maestro? 
Begejstringen er enorm på årets TC17 - især taler folk om project Maestro, som kommer til at hjælpe analytikere og data entusiaster med selv at præparere data, og dermed blive endnu mere uafhængige af it-professionelle. I næste uge går vi i dybden med Project Maestro, og du kan selv blive beta-tester. Hold dig orieteret her på bloggen, på LinkedIn og på vores Tableau-site.

Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål eller tænker, at tiden er inde til et uforpligtende kald eller møde, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller +45 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.