7 min læsning

Microsoft Power Platform

Featured Image

Efterspørgslen efter Microsoft Power Platform er helt enorm. Langt de fleste vil gerne vide, hvad Microsoft Power Platform er, hvad den koster, og hvordan platformen kan bruges i deres hverdag. Hvis du har det på samme måde, finder du dine svar i dette blogindlæg. Advarsel: Hvis du ikke er i humør til historien om Power BI, kan du fint hoppe de to næste afsnit over.

Kend din Power BI-historie

Power BI blev introduceret til markedet for self-service dataanalyse- og visualiseringsværktøjer for ca. 5 år siden. Power BI var (og er selvfølgelig stadig) en viderebygning af ”Power Pivot” og ”Power Query”, som vi kender fra Excel - samt en relanceret og stærkt forbedret udgave af det, som oprindeligt var kendt som ”Power View”. Alt sammen integreret i ét dynamisk værktøj, som ovenikøbet primært er cloud-baseret og dermed nemt at komme i gang med uden at investere i hardware.

Alt har handlet om Power BI i de sidste par år. På den ene side er Power BI lykkes med at disrupte markedet og har erobret betragtelige markedsandele fra konkurrenter. Som BI konsulent, der har set rigtig mange implementeringer af front-end værktøjer, må jeg sige, at der, især i de seneste par år, har stået Power BI på stort set det hele. På den anden side har Power BI været et værktøj, som har skullet vokse med opgaven, og først i løbet af 2019 er det for alvor lykkes at lukke mange af de gaps, som værktøjet havde - især på funktionaliteter, som man ville forvente af et markedsledende front-end-værktøj i hård konkurrence med etablerede, modne produkter.

Power BI har fået 3 søskende

Her stopper den nostalgiske gennemgang af den rejse, Power BI har været på. Vi rykker i stedet til sagens kerne – nemlig den, at Power BI, trods sin unge alder, allerede er blevet storebror til 3 yngre søskende, som tilsammen udgør en lille lykkelig familie i form af en analytisk platform ved navn Microsoft Power Platform.

Du kan nu glæde dig til at læse:

  • Hvad Microsoft Power Platform består af? - både hver komponent og deres samspil
  • Hvad platformen kan bruge til?
  • Hvad Microsoft Power Platform koster? (familieforøgelser er jo sjældent gratis)
  • Hvad skal der ske med Power BI fremadrettet?
  • 3 anbefalinger til next step

Hvad er Microsoft Power Platform, og hvordan kan du bruge den?

Hvis jeg skal beskrive Power Platform med én sætning, kunne den lyde således:
Microsoft Power Platform er en bred, Microsoft-baseret, analytisk platform, som - med data - kan løse eller bidrage med værdi til en bred vifte af forretningsmæssige opgaver inden for fx:  

  • Traditionel rapportering- og visualisering af data (Power BI)
  • Brugerdefinerede apps (Power Apps)
  • Automatisering af processer i virksomheden (Power Automate)
  • Chatbot-teknologi til at interagere med fx kunder eller medarbejdere (Power Virtual Agents)

Hver for sig understøtter komponenterne forretningsprocesser og giver værdi via nye, forskellige brugsscenarier. Den største styrke ligger dog i samspillet mellem komponenterne, og de fede business cases bruger flere komponenter i én samlet løsning.

Eksempel på Risk management med Power Platform

Et eksempel er en risk management-løsning, hvor man overvåger sit forretningsområde i Power BI, automatiserer udsendelser med advarsler om risici til modtagerne med Power Automate og udnytter Power Apps til selve risikostyringen, idet man bruger en app til at styre og dokumentere de actions, som man tager for at håndtere risici. Data i appen bliver sendt tilbage til Power BI og konsolideret med det transaktions- eller eventbaserede data, som har udløst advarsler i første omgang. Det giver et stærkt overblik.

Hvis vi skal prøve at gøre ovenstående brugsscenarie generelt, så er en løsning bygget op af tre komponenter:

  1. Power BI bruges til visualisering, analyse og dermed overblik over et område med udgangspunkt i data.
  2. Power Automate bruges til trigger-baseret push af meddelelser - det kan Power BI ikke alene.
  3. Power Apps bruges til indtastning af data, som altså via writeback-funktionalitet returneres til Power BI - heller ikke noget Power BI kan alene.

Ovenstående kan betragtes som et framework, hvor man benytter Power Automate og Power Apps til at gøre Power BI stærkere og mere aktuelt, fordi komponenterne går ind og bidrager med to nøglefunktionaliter, som Power BI ikke har, nemlig push og writeback. Dermed har vi åbnet op for en masse nye muligheder for værdiskabelse. Værdiskabelsen er kun muliggjort via en kombination af komponenterne i hele Power Platformen. Hvis vi skal vende tilbage familieanalogien, må budskabet være, at familieforøgelsen har givet os nye muligheder og gjort livet væsentligt bedre for alle. 

Fordele som eksisterende Microsoft-bruger

Der er flere fordele at hente i Power Platform, hvis du i forvejen kører på en Microsoft-baseret platform, fx:

Office-pakken

  • Rigtig mange templates og standardkomponenter, som findes inden for Power Apps og Power Automate, er baseret på værktøjer fra Office-pakken. (Outlook, SharePoint, One-drive, Yammer mv.)

Dataplatform på Microsoft SQL Server (on-prem eller azure)

  • Alle komponenter i Power Platform spiller fint sammen med SQL databaser (dog er de ikke gratis at bruge – mere om det i næste sektion vedr. prismodel)
Power BI og/eller Excel (og det er de fleste jo)
    • Mange af de løsninger, man ville bygge med udgangspunkt i Power Apps eller Power Automate, kan også fint bruges i kombination med Power BI (fx risk management casen) eller Excel.

Hvad koster Microsoft Power Platform?

Den mest simple måde at beskrive prismodellen for Power Apps og Power Automate er at bruge følgende tommelfingerregel:

Hvis du vil bruge andre kilder end Excel-ark, dvs. regulære databaser som eksempelvis SQL eller Azure som input/output, så er der en omkostning.

For Power Apps er det enten*:

  • 10 dollar pr. bruger pr. app*. pr. måned
    • *licensen giver adgang til 2 apps pr. bruger
  • 40 dollar pr. bruger pr. måned
    • Licensen giver adgang til ubegrænset antal apps pr. bruger

For Power Automate er det enten**:

  • 15 dollar pr. bruger pr. måned
    • Licensen giver adgang til ubegrænset antal flows pr. bruger
  • 500 dollar pr. måned
    • Licensen giver adgang til ubegrænset antal brugere pr. flow

Der er også andre forskelle i de to prismodeller for hver komponent, så som datakapacitet og hvor mange gange man kan eksekvere dem i løbet af en dag. Ovenstående forskelle er dog de to væsentligste, du skal kende til, da de andre forskelle er sekundære og ikke vil være aktuelle for mange. Den væsentligste forskel på betalingsudgaver vs. gratis er altså, at man i den gratis udgave ikke kan benytte de såkaldte ”premium connectors”, som vil være alle regulære databaser.

Power Virtual Agents har en minimumsomkostning på 1.000 dollar om måneden pr. bot, hvilket vil stige afhængigt af, hvor mange sessioner botten skal facilitere om måneden.

Som en afsluttende bemærkning til denne sektion, er det vigtigt at understrege, at Power BI Premium ikke giver adgang til nogle elementer i Power Platformen (med undtagelse af Power BI selvfølgelig), og at Power BI premium og premium connectors i Power Platformen ikke har noget med hinanden at gøre. De førnævnte prismodeller for henholdsvis Power Apps, Power Automate og Power Virtual Agents er gældende uafhængigt af, om man som organisation har Power BI Premium eller ej.

Hvad så med gode gamle Power BI?

Lad det være sagt med det samme: Power BI er IKKE på vej ud. Faktisk er Power BI mere aktuelt end nogensinde. Hvor det før var et selvstændigt værktøj, som kæmpede hårdt for at lukke hullet til konkurrenterne, så er det nu et modent dataanalyse- og datavisualiseringsværktøj med stort set alle de capabilities, som man ville forvente af et markedsledende front-end-værktøj.

Dertil kan man så lægge det faktum, at Power BI nu er en del af en platform, som gør Power BI relevant i mange flere scenarier, fordi man kan bruge Power Automate og/eller Power Apps til at skabe yderligere værdi med funktionaliteter som Power BI ikke har.

På samme måde som man havde en fordel som eksisterende Excel-bruger, da man adopterede Power BI, så har man som eksisterende Power BI-bruger en fordel, hvis man ønsker at adoptere de øvrige komponenter i Power Platform.

Den gode business case

Som altid, når man skal lave en samlet business case handler det om:

  • Veldefinerede udfordringer og muligheder
  • Vurdering af behov og kompetencer
  • Valg af værktøjer

Nu er det op til dig at slippe fantasi og kreativitet løs, når du skitserer dine løsningsforslag og prototyper. Og husk, der er altid inspiration og hjælp at hente på inspari.dk/powerplatform   

Kan vi hjælpe dig?
Hvis du har spørgsmål eller tænker, at tiden er inde til et uforpligtende kald eller møde, kan du kontakte os på info@inspari.dk eller 70 24 56 55. Vi ser frem til at høre fra dig.

3 anbefalinger til dit næste skridt

Her får du vores anbefalinger til, hvordan du kommer videre herfra:

  1. Se gratis webinar om Microsoft Power Platform
  2. Se video og læs mere om Microsoft Power Platform

* https://powerapps.microsoft.com/en-us/pricing/
** https://flow.microsoft.com/da-dk/pricing/   

Med forbehold for prisjusteringer.