3 min læsning

Er din virksomhed klar til en chief data officer?

Featured Image

Business Intelligence og Advanced Analytics er i dag typisk forankret i enten virksomhedens it- eller finansafdeling med reference til Chief Information Officer (CIO) eller Chief Finance Officer (CFO). Her i sidste kapitel af føljetonen fra årets Gartner Data & Analytics Summit 2017 fortæller vi om etableringen af en ny rolle, nemlig Chief Data Officer (CDO) med direkte reference til virksomhedens Chief Executive Office (CEO). Men er datadrevne, danske virksomheder klar til at tage dette organisatoriske skridt?

Den klassiske konflikt: It vs forretning
Når man, som Inspari, gennem 10 år har hjulpet flere end 800 datadrevne virksomheder med business intelligence-løsninger, er der problemstillinger, som efterhånden kan betegnes som klassiske - vi støder på dem igen og igen på tværs af brancher, geografi og virksomhedsstørrelse. En af de konflikter, vi ofte oplever, er spørgsmålet om, hvorvidt ejerskabet af Business Intelligence skal være forankret i it-afdelingen eller i forretningen (typisk med rod i finansafdelingen). Tendensen har gennem de seneste år været tydelig: Ejerskab for Business Intelligence har bevæget sig væk fra de tekniske færdigheder i it og over mod forretningen. 

Blandede færdigheder skaber den hybride BI struktur
Men hvor rollerne i organisationen klassisk er opdelt i ansatte med tekniske færdigheder, ansatte med analytiske færdigheder og ansatte med forretningskendskab, oplever vi i dag oftere ansatte med et miks af færdigheder inden for disse tre områder. Forretningsbrugerne kan eksempelvis have både stærke analytiske færdigheder og stærke tekniske færdigheder, godt hjulpet på vej af udbredelsen af Self-Service værktøjer. Og dette miks af færdigheder fører, ifølge Gartner, til en BI-organisation, som ikke er forankret i enten it eller forretningen, men hvor de blandede færdigheder kalder på en hybrid struktur med et ben i båd it og forretningen. Altså, en BI organisation placeret under CDO rollen og med direkte referencen til virksomhedens CEO.

CDO’ens organisation, kompetencer og ansvarsområde
Gartner forudser, at mere end 80% af store virksomheder i 2020 vil have etableret en dataorganisation med reference til en CDO. Rollerne og ansvaret under CDO’ens vinger vil indebære en klassisk hierakisk struktur af en række centrale roller (Information Architects, Business Analysts, MDM Managers, osv.), men derudover være præget af decentrale teams, som imødekommer de BI og Analytics færdigheder som løbende ’vokser frem’ i andre dele af organisationen. 

Mens der ligger en stor grad af teknisk ejerskab i CDO-rollen, mener Gartner dog stadig, at CDO’ens personlige kvalifikationer og erfaring skal være mere præget af forretningsindsigt end af teknik og med en væsentlig erfaring og forståelse af data, analyse og kommunikation. Ifølge Gartner kommer ca. 65% af nuværende CDO’er fra Business Intelligence-roller, ca. 25% fra forretningsroller (fx marketing eller finans), mens mindre end 10% kommer fra deciderede it-roller.

Er din virksomhed klar til en CDO?
Om din virksomhed er parat til en CDO afhænger naturligvis af mange faktorer, ikke mindst:

  1. Branche
  2. Størrelse på organisationen
  3. Organisationens modenhed inden for Business Intelligence og Analytics

Eksempelvis kunne vi antage, at en stor virksomhed i den finansielle branche med høj BI modenhed højst sandsynligt vil være tættere på deres første CDO end en lille/mellemstor virksomhed med lavere BI modenhed inden for fx transport- eller produktionsbranchen.

Hos Inspari mener vi ikke, at det afgørende er, hvilken CxO der sidder for bordenden, når der træffes væsentlige Business Intelligence-beslutninger. En CFO eller en CIO kan sagtens håndtere CDO’ens ansvarsområder. Det er dog væsentligt, at ledelsen af dataorganisationen sker med udgangspunkt i forretning såvel som it – og at der sikres et samarbejde med fokus på de bedste tekniske løsninger til de højst prioriterede forretningsmæssige problemstillinger.

Gik du glip af kapitel 1 og 2? 
Dette blogpost er afsnit 3 ud af 3 fra Gartner Data & Analytics Summit 2017. Kapitel 1 handlede om, hvorvidt Gartner dræbte business intelligence og kapitel 2 handlede om den gyldne mulighed for it.

I Inspari laver vi business intelligence og analytics. Og vi kan også hjælpe dig. Kontakt os for et uforpligtende møde på info@inspari.dk / +45 70 24 56 55.
Hent vores guide til succes med BI her