7 min læsning

Styrk dit digitale forsvar: Forstå virkningen af NIS2

Featured Image

Per Bengtsson
Principal Infrastructure & Security Architect, Inspari

per-bengtsson

 

I en tid, hvor teknologien udvikler sig med lynets hast, og cybertruslerne følger med, bliver det stadig vigtigere at have en stærk digital sikkerhedsstrategi. Men hvordan sikrer man sin organisation mod fremtidens trusler? Svaret kan findes i den nye EU-lovgivning, NIS2, der skærper kravene til cybersikkerhed for virksomheder på tværs af Europa.

Men hvad betyder NIS2 egentlig for dig og din organisation? Og hvordan kan du sikre, at din virksomhed lever op til kravene? Lad os tage et dybere kig. 

 

Hvad er NIS2?

NIS2 (Netværks- og Informationssikkerheds-direktivet) er en omfattende opdatering af det oprindelige NIS-direktiv fra 2016.

Målet er at styrke cybermodstandsdygtigheden på tværs af EU, med et særligt fokus på kritiske sektorer som energi, sundhed og transport. Men i modsætning til forgængeren har NIS2 et bredere fokus – flere virksomheder, flere sektorer og større konsekvenser ved manglende overholdelse.

NIS2_blog1

Hvorfor er NIS2 vigtig nu?

Truslen udvikler sig konstant, og det gør sikkerheden også!

Med hackere, der anvender avancerede værktøjer som kunstig intelligens, bliver det afgørende at tage proaktive skridt for at beskytte sig. NIS2 giver et klart sæt af retningslinjer for, hvordan organisationer kan forblive modstandsdygtige over for disse trusler.

 

De centrale punkter i NIS2

Lad os dykke ned i nogle af de mest væsentlige krav og forventninger i direktivet:

  1. Omfattende revision
    NIS2 udvider rækken af dækkede enheder til flere sektorer og virksomheder, hvilket sikrer, at flere aktører er beskyttet mod cybertrusler.

  2. Risikobaseret tilgang
    Organisationer skal ikke bare implementere generelle sikkerheds-foranstaltninger – de skal basere dem på en konkret risikovurdering. Hvilke risici er relevante for din virksomhed? Hvilke systemer er mest sårbare

  3. Sikkerhedsforanstaltninger
    Teknisk og organisatorisk sikkerhed er nøglen! Organisationer skal derfor implementere tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte deres netværks- og informationssystemer. Dette kan omfatte opdatering af software og hardware, anvendelse af kryptering, styrkelse af adgangskontrol og etablering af regelmæssige sikkerhedsrevisioner.

  4. Rapportering af hændelser
    En hurtig og effektiv reaktion på cyberhændelser er afgørende. NIS2 kræver, at alvorlige hændelser rapporteres til relevante myndigheder inden for kort tid.


Blog_NIS2

 

Hvad sker der, hvis man ikke overholder NIS2?

Det er her, alvoren virkelig træder frem. Med NIS2 risikerer virksomheder bøder op til 10 millioner euro eller 2% af den globale årlige omsætning, hvis de ikke overholder direktivets krav.

For ledelsen kan der være tale om personligt ansvar, hvilket gør det nødvendigt for direktører og ledere at tage cybersikkerhed meget seriøst.

 

Hvordan kan din virksomhed opnå compliance med NIS2?

Du spørger måske: Hvordan sikrer jeg, at min virksomhed er compliant med NIS2?

Her er nogle praktiske skridt:

  • Anvend etablerede sikkerhedsrammer: Frameworks som NIST, CIS og ISO27001 kan være nyttige værktøjer til at sikre en solid cybersikkerhedsstrategi. 
  • Gennemfør risikovurderinger: Forstå, hvor din virksomhed er mest sårbar, og sørg for, at dine sikkerhedsforanstaltninger er skræddersyet til disse risici.
  • Involver ledelsen: Cybersikkerhed er ikke kun IT's ansvar. Topledelsen skal have et klart billede af virksomhedens risikoprofil og være klar til at træffe de nødvendige beslutninger.

Hos Inspari tilbyder vi flere løsninger, der kan hjælpe din organisation på vejen mod NIS2-compliance:

  • Cloud Security Assessment: Fra grundlæggende til fuld service – vi sikrer, at dine cloud-løsninger er så sikre som muligt.
  • Stakeholder-workshops: Vi hjælper med at få alle nøglepersoner ombord, så der er en fælles forståelse af NIS2-kravene.
  • Modenhedsanalyse og risikoprofil: Vi gennemgår din organisations sikkerhedsniveau og hjælper dig med at identificere eventuelle svagheder.

 

NIST-Cybersecurity-Framework-2.0-1

 

Er du klar til NIS2?

Som virksomheder bevæger vi os ind i en tid, hvor overholdelse af sikkerhedsdirektiver ikke blot er en nødvendighed, men en mulighed for at styrke vores forsvar mod fremtidens cybertrusler. NIS2 handler ikke kun om compliance – det handler om at skabe en mere sikker og modstandsdygtig digital fremtid.

Er du klar til at tage næste skridt i din virksomheds sikkerhedsrejse? Lad os tage snakken. Vores tilgang til Cloud Security er dybt forankret i en metodisk anvendelse af branchens mest anerkendte standarder, herunder NIST Cybersecurity Framework og CIS Controls (CIS18).

Hos Inspari er vi klar til at hjælpe dig med at forstå og implementere de nødvendige skridt for at styrke dit digitale forsvar.

 

Book en workshop om din cybersikkerhed

Inspari tilbyder at afholde en workshop, der styrker din sikkerhedsinfrastruktur mod  alle former for hackerangreb og cyber attacks.

Workshoppen giver dig indsigt i jeres sikkerhedsprofil og risikolandskab - og jeres muligheder for at blive mere sikre.

Se mere og kontakt os om cybersikkerhed her >>

 

Se Insparis cybersikkerhedspakker her

 

Har du nogen spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på info@inspari.dk eller +45 70 24 56 55.